Surdeig er en type fermentert deig. Det har eksistert i århundrer. I gamle dager pleide folk å spise surdeig fordi det var den eneste brødtypen de hadde tilgang til.

Det ble også sett på som et sunnere alternativ til andre typer brød og det hjalp på fordøyelsen. Gjæringsprosessen gjør surdeigen mer næringsrik og fordøyelig enn vanlige brød da den bryter ned glutenet i melet og gjør det lettere for kroppen vår å fordøye.

Nå for tiden gjør surdeig comeback fordi folk leter etter mer naturlige måter å spise og leve på.

Fordelene med surdeig

Surdeig er en type brød som er laget med en forrett av gjær og laktobacillus-bakterier.

Surdeigsbrød har mange helsemessige fordeler. Den har mer protein, fiber og næringsstoffer enn de fleste typer brød. Surdeig inneholder også Lactobacillus, som kan hjelpe med fordøyelsen og styrke immunforsvaret.

Å lage din egen surdeigsstarter er enkelt å gjøre og prosessen tar omtrent to uker fra start til slutt.

Hvordan lage din egen surdeigstarter

Surdeigsbrød er en fin måte å lage din egen forrett på, men hva om du ikke har tid? Denne artikkelen vil lære deg hvordan du lager din egen surdeigsstarter.

En surdeigsstarter er kulturen som brukes til å få brød til å heve. Dette kan gjøres ved ganske enkelt å blande mel og vann, vente på at det skal gjære, og deretter bake deigen. Det er en prosess som kan ta opptil to uker før den er klar til bruk.

Ønsker du en surdeigsstarter med brød på mindre enn 24 timer, så er instantgjær svaret. Bland ganske enkelt mel og vann med instantgjær og la den stå i romtemperatur til den hever (ca. 24 timer). Så bakes som vanlig!

Surdeig for helsen din

Ved hjelp av fermentert mat og surdeig kan du forbedre tarmhelsen. Surdeig er en type fermentert brød som inneholder levende bakterier. Den er også rik på mineraler og vitaminer.

Siden den har en lang historie, regnes surdeig ofte for å være mer tradisjonell enn bakegjær. Gjæringsprosessen til surdeig reduserer mengden gluten i den, noe som kan være bra for personer som er følsomme for gluten.

Baking med surdeig i moderne tid

Baking med surdeigsstarter er en lang prosess som tar omtrent to uker å gjennomføre. Det er best å starte prosessen om morgenen og la den heve i 12 timer. Dagen etter kan du tilsette mel, vann og salt i starteren og la den heve i ytterligere 12 timer. Deigen vil da være klar til steking.

I moderne tid har vi mange forskjellige typer glutenfritt mel tilgjengelig for oss. Det betyr at vi kan bake med glutenfri melblanding eller hvit melblanding eller full hvetemelblanding avhengig av hva du ønsker i bakevarene dine.